Amerikkalaiset pannarit

Olen tehnyt näitä aamiaspannareita kymmenkunta vuotta, ja aina ovat käynneet kaupaksi. Amerikkalainen pannukakku on meikäläistä lettua paksumpi pannulla paistettava lätty, muistuttaa hivenen bliniä. Koska taikina on paksumpaa kuin ohukaistaikina, pannareita tulee kohtuullisen nopeasti ja aamiainen syntyy vähällä vaivalla.

Taikina kolmen hengen aamiaispannareihin:

3 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
3-4 rkl sokeria
3-4 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 muna
loraus ruokaöljyä

Sekoita kuivat aineet ensin, sitten kanamuna ja lisää maitoa, kunnes taikina on lettutaikinaa kiinteämpää, mutta perunamuussia löysempää. Ehkä yhtä juoksevaa kuin siirappi. Sitten loraus öljyä mukaan helpottamaan paistamista.

Maun mukaan taikinaan voi lisätä mustikoita, inkivääriä, eri jauholaatuja (esim. puolet grahamjauhoja), suklaata, puolitettuja banaaneja jne.

Pannu lämmitetään keskilämpimäksi (asetuksella 3-4/6).
Taikinaa kaadetaan keskelle pannua eikä sitä levitetä mitenkään. Liian isoja pannareita ei kannata tehdä ainakaan ensi alkuun.
Kun kuplat taikinan pinnalla alkavat rikkoutua, käännetään ja annetaan toisen puolen paistua hetki.
Valmiin pannarin pitäisi olla vaalean kultaisen värinen, vajaan sentin paksuinen ja reunoiltaan hivenen kovera (taikinaan päällä pitää olla vielä täysin raakaa, kun pannari käännetään).

Pannareiden päälle levitetään voita ja tavallista vaahterasiirappia.

Kolestrolipommin saa paistamalla seuraksi pekonia ja kananmunia. Talvisella hiihtoretkellä hyvä optio, lounaan voi jättää sitten väliin.


Timo Kiravuo <kiravuo (at) iki.fi>