Kuivattu jauheliha

Joitain vuosia sitten opin kuivaamaan jauhelihaa ja se on osoittautunut erinomaiseksi retkiruoan perusaineeksi. Kevyttä, ravitsevaa ja säilyvää. Sopii myös veneilykäyttöön.

Kannattaa ostaa mahdollisimman vähärasvaista jauhelihaa, kuten paistia. Kuivatuksessa rasva katoaa kumminkin, joten siitä ei kannata maksaa.

Jauheliha ruskistetaan pannulla ja samalla pilkotaan murusiksi. Mitä pienempiä murusia, sitä nopeammin kuivuu ja käytettäessä turpoaa.

Ruskistettu jauheliha levitetään pellille laitetulle imukykyiselle paperille ohueksi kerrokseksi ja työnnetään uuniin. Uunin lämmöksi asetetaan n. 50 astetta ja luukkua raotetaan pikkusen jotta ilma vaihtuisi. Lihaa kannattaa käännellä välillä ja aluspaperi vaihtaa. Kun muruset ovat tummanruskeita tai melkein mustia, alkaa jauheliha olla valmista.

Kokemuksen mukaan pellille mahtuu n. 3/4 kiloa jauhelihaa ja sen kuivumiseen menee noin vuorokausi. Kiertoilmauuni nopeuttaa kuivumista. Samoin oikea kuivuri on parempi, mutta tavallinen uunikin kelpaa.

Kuivattu jauheliha säilyy sitä paremmin mitä paremmin siitä saa kosteuden pois. Käytännössä jauheliha säilyy melko varmasti pari viikkoa huoneenlämmössä ja vuosia pakastimessa. Teoriassa hyvin kuivattu liha säilyy vuosia huoneenlämmössäkin, mutta olen yleensä pelannut varman päälle tässä asiassa.

Käytettäessä jauhelihaa turvotetaan vedessä, yleensä riittää että jauheliha lisätään kylmään veteen ruoanlaiton alussa. Mikäli hampaissa tuntuva liha häiritsee, voi sen laittaa turpoamaan etukäteen tai jauhaa tehosekoittimella pienemmäksi. Muutoin kuivattu jauheliha ei eroa merkittävästi tuoreesta ja sitä voi lisätä erilaisiin kastikkeisiin ja patoihin. Vaelluskäytössä esimerkiksi tavallinen pataruoka + n. 100 g kuivattua jauhelihaa sekä vähän pikariisiä tai makaronia riittää hyvin kolmen hengen ateriaksi ja on halvempi ja maukkaampi vaihtoehto kuin erikseen valmistettu retkimuona.

Pataruokien lisäksi hyvä ateria tulee puolesta kilosta spagettia (3 hengelle), pussista kastiketta, jauhelihasta, mausteista (basilikaa, mustapippuria jne.) ja parmesanista.

Askeetikot voivat kokeilla perunamuusia ja kuivattua jauhelihaa, jos eivät paremmasta ymmärrä.

Itse en mausta jauhelihaa kuivatessani vaan vasta käyttäessäni. Tämä mm. sen takia että valmiskastikkeissa on yleensä suolaa itsessään yli tarpeen ja muut mausteet nappan tarpeen mukaan pikku pussistani, jossa on kymmenkunta tärkeintä perusmaustetta.


Timo Kiravuo <kiravuo (at) iki.fi>